Taekwondo

Een Olympische sport voor iedereen

Taekwondo > Wedstrijden

Wedstrijden

Om aan taekwondo wedstrijden te kunnen deelnemen moet je de technieken eerst heel goed beheersen. Tijdens de wedstrijd trainingen wordt er naast de technieken ook veel aandacht besteed aan het bewegingspatroon van je voeten. Taekwondo wedstrijden vallen op door de dynamische bewegingen van de sporters. Wervelende aanvallen, spectaculaire ontwijkmanoeuvres en tegenaanvallen volgen elkaar in een snel tempo op. Kortom, een spannend kijkspel.

In de onderdelen "stijlvormen" en "sparring" zijn er wedstrijden op verschillende niveau's, zodat je je al na korte tijd kunt inschrijven voor een toernooi. Je kunt ook deelnemen op recreatieve basis zonder mee te doen aan officiële kampioenschappen.

Sparringswedstrijden

Bij sparringswedstrijden moet je binnen drie minuten zoveel mogelijk punten zien te scoren. Een aanval van je voet of je vuist gericht op de voorzijde van de romp of het hoofd van je tegenstander levert punten op. Aanvallen, gericht op het achterhoofd, nek, rug of onder de navel zijn niet toegestaan. Jongeren tot 14 jaar mogen niet naar het hoofd aanvallen. Sparringswedstrijden zijn full-contact. Tijdens de wedstrijd zorgen de jury en vijf scheidsrechters ervoor dat alles volgens de regels verloopt. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van de verplichte lichaam-, arm-, been-, hoofd-, kruisbeschermers blijft het aantal blessures gering, zeker in verhouding tot andere sporten.

Stijlvormen wedstrijden

Bij wedstrijden in het onderdeel "stijlvormen" ligt de nadruk, naast een correcte uitvoering van trappen, stoten en verdedigingen, op concentratie, balans en kracht tijdens de bewegingen. Daarnaast houden juryleden bij hun waardering ook rekening met harmonie, ritme, soepelheid en dynamiek.